Nekaj misli o regiji - Plazar Mlakar, Manca (Urbani izziv, 2000)
Pojem regije je večpomenski. Regija predstavlja tako združbo lokalnih skupnosti v nacionalni državi, povezavo skupin držav ali subnacionalnih entitet na nadnacionalni ravni in povezavo geografsko homogenih območij, kot tudi povezavo območij s podobnimi težavami, geografsko blizu ali oddaljenih, v problemsko ali interesno regijo. Tu so še planske regije, oblikovane z namenom izvajanja različnih razvojnih politik, konceptualne regije in združbe regij. Z upoštevanjem različnih oblik in tipologij je pojem regije obravnavan kot sistemska povezava enot nižje ravni,m kot entiteta s povsem svojimi lastnostmi, ki omogočajo specifičen način njene samoorganizacije in organizacije njej lastnih struktur in procesov.
Keywords: prostorsko urejanje; regije; regionalno planiranje; tipologija