Katoliški glas (Katoliški glas, 1949)
Katoliški glas je začel izhajati 2. februarja 1949 in je nepretrgoma izhajal do decembra 1995. Prvi odgovorni urednik je bil Stanko Stanič, od 3. novembra 1955 pa Franc Močnik. V prvem uvodniku so bile podane načelne smernice: "skupno glasilo tržaških in goriških Slovencev, katerim so vera, cerkev, jezik in socialna pravičnost sveta dediščina očetov in osrednje gibalo vsega osebnega in javnega življenja", kar je predstavljalo tudi idejni program časopisa, ki se ga je vseskozi držal v svojih uvodnikih in načelnih člankih. Z obširno tematiko in kulturnimi sestavki je spremljal dogajanje doma in po svetu, važnejše dogodke slovenskega oz. jugoslovanskega in italijanskega političnega življenja, življenja Cerkve, poročal pa je predvsem o krajevnem dogajanju, delovanju katoliških organizacij v zamejstvu in spremljal politično delovanje slovenske stranke v Italiji. Z ustanovitvijo Zadruge Goriška Mohorjeva leta 1993 je Katoliški glas, poleg mesečnika Pastirček in knjig Goriške Mohorjeve družbe postal sestavni del njenega delovanja. Odgovorni urednik je vse do združitve z Novim listom v Novi glas postal tržaški duhovnik Dušan Jakomin.
Keywords: Časniki; Zamejski Slovenci; Italija; Italy