Platnen kostim za obalo, bluze z golim hrbtom in kopalni plašč z reverji
Komple za kopališče, ki ga oblečemo na kopalno obleko
Dolga jopa v dopolnilo obleke za obalo
Piyama za obalo, pri solnčenju se sname ovratnik
Kopališčne obleke in elegantno sportna obleka za obalo
Obleka za kopališče
Obleka za obalo s črtasto jopico
Obleka za kopališče, ki se pod vratom zavezuje s pentljo
Lahki platneni obleki, primerni za sport
Oblekice, ki jo lahko nosijo otroci obojega spola
Poletne oblekice iz vzorčastega pralnega blaga
Otroški igralni oblekici
Dekliške platnene obleke, plavalne hlačke, kopalni plašč in igralna oblekica
Poletna oblekica, otroški kopalni plašč in oblekica za obalo z enakim klobučkom
Dekliške obleke za peščino
Lahko poletno odevalo
Obleke za zračne kopeli
Kopalne obleke s kopalnimi plašči in čepicami
Modrček iz vzorčaste bombaževine, obleka za zračne kopeli in obleka s prostim hrbtom za obalo
Kopalna obleka
Pletena kopalna obleka iz volne
Obleka za solnčenje
Obleke za obalo za celo družino
Obalni solnčniki s slikarijami
Obleke za krov
Kopalna plašča različnih dolžin
Obleka za veslanje - plisirano krilo, pullover brez rokavov in čepica pullmann
Kopalna obleka primerna tudi za jadranje
Besedilo povzeto po reviji Žena in dom, 1935
Za zdravje in okrepitev so najboljše take počitnice, ki jih človek preživi izven svojega doma in sam brez družine in brez prijateljev. To priporočamo posebno gospodinjam. Te imajo leto in dan vedno eno in isto delo. Mož in tudi otroci že najdejo tudi med letom dovolj izpremembe. Samo gospodinja je navezana na enolično delo.
Tiste, ki morete, odpotujte v kak miren kraj popolnoma same. Nič zato, če gre takrat tudi mož svoja pota. Bodite brez skrbi zanj. Če je podvržen, da vam bo uhajal v drug zelnik, bo to storil tudi takrat, ko sta doma. Tudi za moža je potrebno, da je enkrat sam. Morda sanja o kakšnih posebnih dogodivščinah, potem pa le vidi, da je vse skupaj samo morska pena, brez prave vsebine. Tudi mu s tem izkažete svoje zaupanje in on vam, če greste sami brez njega. Človek je že tako ustvarjen, da mora biti nekaj dni sam s svojimi mislimi. In tak počitniški čas je za to najbolj pripraven.
Kdor nima ne denarja, da bi šel kam na počitnice, ne sorodnikov, kjer bi lahko nekaj časa ostal zastonj ali pa za majhno plačilo ima naposled še eno mogočnost, da se oddahne za nekaj časa. Žena ima morda prijateljico, ki jo povabi k sebi za nekaj časa. Prvih štirinajst dni bo žena delala vse, drugih štirinajst dni pa prijateljica. Tako si bosta obe odpočili. Kadar je žena prosta, naj hodi na solnce, na izprehode, na kopanje in naj si napravi življenje na vse mogoče načine prijetno. Gotovo bi vsaka žena, ki nima drugih izgledov za počitnice, z veseljem sprejela takšno zamenjavo dela s prijateljico.
Kam z otroki? Poglejmo, kako bi se dalo poskrbeti tudi v takšnih okoliščinah, da bi se gospodinja vsaj malo odpočila! Če otroci niso več prav majhni ali pa če hodijo že v višje razrede srednjih šol, pojdejo radi malo na potovanje. In za otroke se tudi ni treba tako zelo bati, kakor je pri nas, zlasti po mestih, navada. Saj se ne bo vaš sin prvi dan izgubil, če ga boste poslali malo na potovanje. Le brez skrbi bodite, da si bo znal tudi sam pomagati. In s tem, da mu boste pustili nekaj prostosti, boste dali prostost tudi sebi, hkrati pa boste sina navadili tudi na samostojnost, ki jo bo v življenju še zelo potreboval.
Rdeč nos varujemo s tem, da ga izmenoma obkladamo s toplimi in mrzlimi svaljki mokre vate. Pa tudi sicer je treba opreznost. Prvič se smemo kvečjemu deset minut solnčiti, potem vsak dan po pet minut pridejati. Ta previdnost je nujna zaradi vaših živcev na glavi. Na mestih, koder so izrazite gube, se je na debelo namazati s kremo, vsaj pa s čistim ameriškim vazelinom, kadar ni boljšega pri roki.
Kdor je občutljiv, slabokrven, živčno bolan ali ima prenežno polt, naj se natre po licu z lanolinovo kremo ali z drugo mineralno mastno kremo, preden gre na solnce. Za život pa se priporoča izborno maslinovo olje ali kadar hočeš urno zarjaveti, orehovo olje.
Če je gospodinja iz tistih srečnih slojev, ki pospravijo ob začetku počitnic svoje kovčege in se odpeljejo na morje, potem o prostosti in počivanju ni treba izgubljati besed.
Ako se vas je solnce navzlic pažnji le preveč prijelo, se zdravljenje pospeši z oljnatimi krinkami, ki se izdelajo takole:

Iz belega platna se izreže naličje, ki pokriva ves obraz razen oči, nos in usta in se prišijejo vezi nanje. Potlej se polože na čelo, lice, nos in brado krpice od vate, namočene v gorkem olivnem olju, ter se z naličjem privežejo.
Za oči vzemi varovalno steklo. Katera pa se boji belih kolobarčkov, ki pri tem nastajajo, naj si na solncu leže pokrije trepalnice z mokrimi svaljki od vate.
Tista dama, ki se želi zoper solnčne žarke napudrati, mora za podlago rabiti tolsto kremo. To se svetuje zlasti tedaj, če ne misli plavati, temveč plesati po produ ali tekmovati za prvo lepotno nagrado. Obraz si lahko zaščiti, ako ga pokrije z rdečim, zelenim ali rumenim mušlinom.
Obalni solnčniki so se zelo priljubili. Ker se jemljejo celo v vodo, je pač treba izbrati ceneno blago, da ni posebne škode, če se pokvari ali raztrga. Najboljši so japonski solnčniki iz oljnega papirja s fantastičnimi slikarijami.
Kopalni plašč je za plažo neobhodno potreben. V pesku lahko ležiš v sami kopalni obleki; toda, če se šečeš po obali, je plašč - dolg ali kratek, dostojen. To je izredno potreben komad, ki ga prinaša letošnja moda.
Kaj naj oblečemo za potovanje z ladjo? Kabinski kovčeg, kovčeg za klobuke, ročni kovčeg in volnena odeja so vsa naša prtljaga. Vse potrebno lahko spravimo vanjo: dve kopalni obleki in dve obleki za obrežje, poletno obleko z globokim izrezom na hrbtu in lahko sportno suknjico, oblekico iz platna in surove svile. Lahek a topel površnik pa nosimo kar čez roko. Za večere na krovu, ko je skoraj vselej ples, vzamemo s seboj vse lepe večerne obleke, ki se ne mečkajo. Tudi vsaj ene ne preveč dekoltirane obleke ne smemo pozabiti vzeti s seboj. Za izprehode na krovu in odmore med plesom je prikladen dolg večerni plašč in šal.
Pa še nekaj! Ne hodite v črnem trikoju na solnce! Ta barva ne propušča ultravioltenih pramenov, ki so koristni zdravju. Prikladna je oprava iz žolte, lilaste, modre pletovine, najbolje pa iz belega pletiva. Čim tanjše in lahkotno je tkano, tem ugodnejše je za vašo polt. V črnini se sicer človek vidi malce vitkejši nego pri drugih barvah, toda zdravje pri tem nič ne pridobi.

Lepe počitniške dni!
dLib.si © junij 2008