Povezanost tekmovalne uspešnosti biatloncev med starostnima kategorijama mlajših članov in članov - Pančur, Neva (Šport (Ljubljana), 2021)
Namen raziskave je bil analizirati povezanost tekmovalne uspešnosti med starostnima kategorijama mlajših članov in članov pri obeh spolih v biatlonu. Za analizirano obdobje je bil namen ugotoviti tudi, katera država je najuspešnejša po številu osvojenih medalj (za oba spola skupaj) na največjih tekmovanjih v starostni kategoriji mlajših članov in članov. V osnovni vzorec merjencev je bilo vključenih 797 tekmovalcev iz 31 držav, od tega 410 moških in 387 žensk. Raziskava je analizirala obdobje 24 tekmovalnih sezon, od 1996/97 do 2019/20. Ugotovili smo, da so tekmovalci in tekmovalke v kategoriji mlajših članov dosegli veliko večji delež uvrstitev med prvih 10 na izbranih tekmovanjih kakor tekmovalci in tekmovalke v kategoriji članov, ter zaznali izrazit osip športnikov ob prehodu v člansko kategorijo. Spola se statistično pomembno ne razlikujeta glede na formirane skupine znotraj kategorije mlajših članov (p = 0,429), kakor tudi ne znotraj članske starostne kategorije (p = 0,833). Na primeru našega vzorca pri obeh spolih (moški: p = 0,478; ženske: p = 0,343) nismo ugotovili statistično pomembne povezanosti glede tekmovalne uspešnosti med analiziranima tekmovalnima kategorijama. Analiza je pokazala, da je v 24-letnem obdobju po številu osvojenih medalj na največjih tekmovanjih v obeh starostnih kategorijah in za oba spola skupaj najuspešnejša država Nemčija.
Keywords: biathlon; biatlon; competition performance; člani; juniors; mlajši člani; seniors; sport; šport; tekmovalna uspešnost