ŽIVLJENJSKI STROŠKI V MARCU Indeks življenjskih stroškov štiričlanske delavske družine. Povprečje 1956 = 100 Skupni ždvljenjski stroški so bili v marcu enaki kakor v februarju, io je za 2 odstotka nad povprečjem 1.1956. V posameznih skupinah stroškov je prišlo do premikov, raz-like pa so se izravnale. Pri živilih so ostale cenevečinoma enaike, ali pa so se za malenkost zmanjšale z izjemo mesa in nekaterih mesnih izdelkov. Cena kruha in moke tipa 1100 je od januarja neiz-premenjena, ven-dar so trgovine v Srbiji z mok« te kakovosti. slabo založene. Jndividu-alni proizvajalci so prodajali na tr-gih to nioko tu in tam še ceneje. Z moko. tipa 400 so bile dobro založene vse trgovine in je po-nekod prišlo do znižanja cen (v Zagrebu od 80 na "6, v Karlovcu od 80 na 78 itd.). Zoižainje cen domače svinj-ske masti so zaznamovali ra-zen v Beogradu tudi na Reki in v Banja Luki, medtem ko so ostale cene uvožene masti in olja nespremenjene. Tržišče je \ečinoma dobro založeno z vrtninami in so cene ostale enake ali pa so bile nižje kakor v februarju (posebno pri špinači in čebuli, tu in tam pa tudi pri krom-pirju, fižolu in drugili pri-delkih). vprečna cena domačega meh-kega sira se je znižala od 202 na 198, masla pa oA 638 na 633 din. Kakor smo že pove-dali, se je zvišala samo cena inesa, in to svinjine. Nadaljnja pocenitev jajc v povprcčju za 3,3 dinarja po kosu je delno ublažila vpliv porasta cen svinjskega mesa ua življenjske stroške. Cene drugih živil, posebno industrijskih, so osta.le enake ali pa so se za malenkost zni-žale, kakor je bilo io pri slad-korju, marmeladi, konservah, čokoladi, bonbonih itd. Stroški za tobak in pijače so nekoliko porasli, in to za-radi porasta cen alkoliolnih pijač. Kaže, da individualni proizvajnlci nimajo več večjih iržnih presežkov in kolikor ponujajo vino in žganje, je cena višja kakor v preteklem mesecu. V trgovski mreži v ve-čini mest ni bilo sprememb v cenali. Stroški za kurivo so se zmanjšali za 1 odstotek zaradi pocenitve drv in lignita v ne-katerih mestih. Ceprav je vedno manj raz-položljivih količin jabolk, ni prišlo do povišanja cen, ker se je povečala ponudba uvo/ene-ga jnžnega- sadja, v nekaterih krajili tudi po znižanih ccnah. Cene inleka so ostale v tr-govski mreži enake, v nekale-rih krajih pa so se znižale (v Splitu od 60 na 50, v Karlovcu od 35 na 30, v Maribnru od 40 na 35, v Sarajevu ocl 60 na 50, v Banja Luki od 45 na 40. v Bitolju od 55 na 50 din). Fo-