Najvažniše kmetijske resnice za Ijudsko šolo, spisal Fr. Govekar. CDalje.) Vpr. Kaj je ogelnokislina? Odg. Ogplnokislina je plin ali gaz brez barve in duha in malo kislega okusa. Luč v njpm ugasne in (udi človek in žival ne more v njeni živeti, vendar je pa za rastline tako polreben, kot kislic za Ijudi in živali. Ogelnoki«lina se v vodi raztopi in vodi daje malo kiselkast, prijptcn in okrppčalni okus. Ogelnokislino imajo ninoge pijače, n. pr. mlado vino in pivo, kar se spozna iz vrenja. Apno in kreda ste skoraj iz polovice ogelnokisline, zlasti pa ogplnokislina v vulkanskib okolicah večkrat s šumom puhti iz jam in razpok. Tudi po kletih in hramih, kjer vre mnogo mošta, je po tleh skoro čista ogelnokislina. Ogelnokislina se dela iz ogelnokislega apna, n. pr. ako pplijemo kredo z navadno solno kislino. V. Ali je v zraku, kterega dihamo, veliko ogplnokislinc? 0. Ne; v zraku je toliko ogelnokisline, da i> je na 5000 bokalov zraka le 2 bokala. V. AH rastline potrebujpjo ogelnokislinp? 0. Rastline je veliko povžijejo. V. Kako jo pa morejo rastline dobivati, ako je je v zraku le malo ?